עבודה משותפת עם הורה וילד בטיפול באמנות
מהו טיפול באמנות?
טיפול באמנות או בשמו הלועזי "תרפיה באמנות", הוא תחום טיפולי המציע שפה אחרת, בלתי מילולית וסימבולית לביטוי עצמי רגשי ותחושתי דרך חומרי אמנות. הטיפול באמנות מתאים לכל אדם בכל גיל, המגלה נכונות להתנסות בחומרי האמנות ללא קשר לכישרון אמנותי או ידע קודם.
מתי כדאי לפנות לטיפול משותף של הורה וילד?
כאשר קיים קושי ביחסים ובאינטראקציה לדוגמא: במצבים של קשיי תקשורת, כעסים, התפרצויות, קשיי פרידה, חרדות, קושי בסמכות הורית ובהצבת גבולות, ועוד, יש להבין כי הקושי אינו רק של הילד, אלא דפוס שהתקבע ביחסים בין ההורה לילדו ולכן מומלץ שהטיפול ייעשה יחדיו על מנת לשנות דפוסים אלו.
כיצד מתבצע הטיפול?
הטיפול האידאלי נעשה כאשר המטפל פוגש את הצמדים אם-ילד ואב-ילד לסירוגין אחת לשבוע, כאשר בדרך כלל גם נפגש המטפל להדרכה עם שני ההורים אחת לשבועיים או לפי הצורך. לפעמים מסיבות אובייקטיביות נעשה הטיפול רק עם אחד מההורים. התקשורת בחדר הטיפול נעשית דרך חומרי האמנות, באמצעות יצירות משותפות שמהוות בסיס לשיחה ומפגש רגשי, בין ההורה לילד, באופן מוגן ולא מאיים. תפקידו של המטפל בטיפול זה הוא להתבונן, לשקף, ולהביע במילים את המשמעויות השונות באינטראקציה, עליו להיות אמפטי וסובלני הן להורה והן כלפי הילד, ולשים לנגד עיניו את המטרה העיקרית והיא: עזרה בקידום התפתחותו של הילד לצד תמיכה והעשרה של תפקיד ההורים.
מה היתרון של טיפול מסוג זה?
יתרונו של הטיפול יחדיו בכך שעוזרים לצמד להגביר את המודעות לחוויות משותפות בסיטואציה מוגנת ובטוחה, דרך התנסות חושית ולעיתים קרובות אף מהנה, ובכך מתאפשרת בניית דפוסי התנהגות שונים וחדשים. כתוצאה משינוי הדפוסים ביחסים בין ההורה לילד, מתאפשרת בנייה וארגון מחדש של היחסים אשר תורמים להתפתחותו וצמיחתו של הילד.