ילדים רבים, בעיקר בנים אך לא רק, אוהבים לצייר מפלצות ויצורים דמיוניים. ציורי ילדים ועבודות האמנות שהם יוצרים, פותחים לנו ההורים חלון להבנת עולמם הפנימי: חוויות, פחדים, ציפיות, התרגשויות ומצוקות. הדמויות שהילד יוצר ואופן היצירה שלהם משקפים את הנושאים שאיתם מתמודד הילד, והם מהווים כלי אבחוני וטיפולי לאנשי מקצוע.
אולם, לא כל פעם שהילד או הילדה מציירים מפלצות, יצורים דמיוניים או כאשר לדמויות יש ריבוי עיניים רגליים פיות ועוד…עלינו לדאוג שמא יש איזו בעיה, או סיבה אשר בגללה הם מציירים כך. ההיפך הוא הנכון: הילדים שלנו פוגשים מפלצות ויצורים דמיוניים רבים בספרים, סרטים, ותוכניות טלוויזיה. מפלצות בציורי ילדים הן דבר טבעי וחיובי ואפילו מעידות על יצירתיות, יכולת שימוש בדמיון וחשיבה "מחוץ לקופסא".
על מנת שנתחיל לדאוג יש לתת את הדעת על כמה סימנים נוספים ביצירה: יש להתבונן בשאר הממדים של שפת האמנות כגון: איכות הקו, מיקום האובייקט על הדף, יחסי גודל ביצירה, אפיון דמויות נוספות שמופיעות ביצירה, שימוש בצבעים, וכו'.
לציור מפלצות ויצורים דמיוניים יש כמה יתרונות:
* מתן לגיטימציה ליצירתיות ודמיון.
* הסרת ביקורת ושיפוטיות.
* לתת לפחד פנים וצורה.
* שחרור אגרסיות ופחדים.
* אפשרות לשיחה אחרת בעקבות היצירה.
אני מציעה לאפשר לילד להתיידד עם המפלצות בעבודותיו. כשאני עובדת עם ילדים בהקשר למפלצות אני מבקשת מהם לספר על המפלצת: לתת לה שם, גיל, מה היא אוהבת לאכול ומה היא אוהבת לעשות, משהו מציק לה, האם יש לה חברים, משפחה וכו'. דרך הדיבור על היצירה אני לומדת רבות על הרגשות של היוצר.
בברכת יצירה מהנה ומעשירה,
אשמח לשמוע ולייעץ.