הילדים שלכם נמנעים מלהיפגש עם חברים? מסתגרים בבית? לא רוצים ללכת לבית הספר? טוענים שאין להם חברים? הוא/היא מנהלים קשרים חברתיים רק דרך המדיה?
ייתכן שהם מתקשים במיומנויות חברתיות!
מיומנויות חברתיות הינן כישורים ויכולות ליצור קשרים חברתיים עם קבוצת בני הגיל, השימוש במיומנויות אלו מתבטא באמצעים מילוליים ובלתי מילוליים כגון:
השתייכות לקבוצה.
שיתוף פעולה.
הצעת וקבלת עזרה.
כישורי שיחה- יכולת להקשיב ולשתף.
יכולת לראות מה האחר מרגיש ולהבין שלפעמים הרגשתו שונה משלי.
הבעת מגוון הרגשות- חיוביים ושליליים.
קבלה של כללים וחוקים (במציאות ובמשחק) כולל היכולת להפסיד בכבוד.
כיום יותר ויותר ילדים מתקשים במיומנויות החברתיות, סדר היום של ילדים בעידן שבו אנו חיים מתאפיין בשעות רבות מול המחשב והטלוויזיה, ולילדים רבים יש מעט מאוד אפשרויות לאינטראקציה עם חברים, בנוסף ילדים מסוימים נמנעים ממפגש עם חברים עקב קשיים אובייקטיבים.
ליכולת ליצור קשרים חברתיים יש גם היבט מולד ולא פעם אפשר לשמוע את אחד ההורים מספר שגם הוא בגיל צעיר לא הצליח ליצור קשרים מספקים. ישנם ילדים שמגיל מאוד קטן מוקפים בחברים אשר מתקשרים ורוצים להיפגש עמם, בעוד שילדים מסוימים מרגישים בצד וזקוקים לתיווך של הוריהם על מנת להזמין וללכת לחברים אחה"צ.
ישנן קבוצות רבות שעובדות בנושא מיומנויות חברתיות: באמצעות משחק, דרמה, אמנות, או באופן מילולי. כאשר העבודה הקבוצתית במיומנויות חברתיות נעשית דרך אמנות, היא מאפשרת יצירתיות וחוויה מהנה, וכמו כן מהווה ערוץ ביטוי נוסף למילים. תוצרי האמנות הם מוחשיים וקל מאוד לילדים לדבר עליהן ובאמצעותן.
קבוצות חברתיות מתמקדות בנושאים רבים כמו שיפור המיומנויות החברתיות, חיזוק הביטחון והדימוי העצמי, שיפור יכולת הריכוז וההתארגנות.
לעבודה קבוצתית באמנות יש מספר יתרונות:
- למידה חברתית מתוך צפייה.
- אינטראקציה ושיתוף בתחושות ורגשות.
- הזדהות עם ילדים בעלי צרכים דומים, מאפשרת תמיכה ופתרון הדדי של בעיות זהות, ומאידך הבנה שילדים מסוימים חושבים ומרגישים באופן שונה ממני עוזרים לילד להגדיר את זהותו.
- חברי הקבוצה יכולים ללמוד רבות מהמשוב של שאר החברים לגבי עצמם ולגבי עבודותיהם.
באם ילדכם חווים קשיים חברתיים, אשמח לשמוע ולייעץ
איילת הררי